Bøger skrevet af Astrid Lindgren
Læs mere om Astrid LindgrenMere om Astrid Lindgren
Astrid Lindgren var en af Sveriges mest elskede og prisbelønnede forfattere. Hun fik sin forfatterdebut i 1945 med udgivelsen af Pippi Langstrømpe, der oprindeligt bare var tænkt som en gave til datterens 10-års fødselsdag.
Astrid Lindgren (født Astrid Anna Emilia Ericsson) blev født den 14. november 1907 i Småland i Sverige som datter af bonden Samuel August Ericsson og Hanna Ericsson. Selvom der var både karle og tjenestepiger på gården, måtte Astrid og hendes tre søskende også hjælpe til.
I 1914 begyndte Astrid Lindgren i skole, og fra begyndelsen elskede hun at lære at læse og skrive. Hun var naturligt dygtigt til det, og som bare 13-årig fik hun udgivet en stil i lokalavisen Vimmerby Tidning.
Astrid Lindgren tog sin realeksamen i 1923 og blev året efter journalistelev ved Vimmerby Tidning. Hun uddannede sig efterfølgende inden for stenografi og maskinskrivning ved Bar-Lock i Sverige. Uddannelsen afsluttede hun i 1928 og blev herefter ansat som sekretær ved bilforbundet KAK.
I 1931 blev Astrid Lindgren gift med kontorchefen på KAK, Sture Lindgren, hvorfra hun fik sit kendte efternavn.
2. Verdenskrig fyldte meget i Astrid Lindgrens bevidsthed. Hun arbejdede på det tidspunkt i afdelingen for brevcensur under den svenske efterretningstjeneste, og derfor læste hun titusindvis af breve til og fra udlandet under hele krigen. Det var hendes job at sikre, at brevene eksempelvis ikke indeholdt informationer, der kunne skade Sverige. Jobbet gav hende på den måde et særligt indblik i krigens udvikling og rædsler, og samtidig var hun en flittig avislæser og forholdt sig aktivt til krigens betydning for hendes egen hverdag. Hun brugte meget tid på at reflektere over krigens status, og hvad krigen gør ved menneskesjæle og ved relationen mellem mennesker. Alle hendes tanker skrev hun ned i sin dagbog, og denne udkom i 2016 under titlen Krigsdagbøger 1939-1945.
I 1945 debuterede Astrid Lindgren som forfatter med udgivelsen af Pippi Langstrømpe og vandt kort efter førstepladsen i en konkurrence med temaet børnebøger for børn i alderen 6-10 år på forlaget Rabén & Sjögren. Pippi Langstrømpe blev således begyndelsen på et stort forfatterskab, hvoraf mange udgivelser har fået klassikerstatus. Her kan vi blandt andet nævne Emil fra Lønneberg, Karlsson på Taget, Alle vi børn i Bulderby, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter og Mio, min Mio.
I 1947 begyndte Astrid Lindgren sit arbejde som forlagsredaktør på deltid hos Rabén & Sjögren med ansvar for børnebogsafdelingen. Hun arbejdede primært på forlaget om eftermiddagen, mens hun brugte formiddagene på selv at skrive.
I slutningen af 40’erne var Astrid Lindgren allerede blevet et kendt navn og et stort børnelitterært fænomen i ind- og udland. Ikke mindst takket være den ikoniske Pippi-karakter, der ikke længere kun fandtes som billedbog, men hurtigt også som malebog, teater- og filmprojekt, ugebladsføljeton, påklædningsdukke og som reklamesøjle for både en sparekasse og en vitaminpille til børn.
I 1970 gik Astrid Lindgren på pension fra forlaget, men hun fortsatte med at skrive frem til sin død i januar 2002.
Astrid Lindgrens bøger har solgt i over 140 millioner eksemplarer, og hun er blandt de mest oversatte børnebogsforfattere i verden, kun overgået af H.C. Andersen og Brødrene Grimm. I Sverige er flere offentlige bygninger og veje desuden opkaldt efter hende, herunder hendes tidligere skole i Vimmerby.
Hvor mange bøger har Astrid Lindgren skrevet?
Astrid Lindgren har skrevet mere end 100 bøger, over 60 manuskripter til film og skuespil samt en masse sange inden sin død i 2002.
Hvilke bøger har Astrid Lindgren skrevet?
Astrid Lindgren er især kendt for fortællingerne om Emil fra Lønneberg, Karlsson på Taget, Alle vi børn i Bulderby, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter og Mio, min Mio.
Hvornår levede Astrid Lindgren?
Astrid Lindgren blev 94 år. Hun blev født den 14. november 1907 i Sverige og døde 28. januar 2002.
Hvilke priser har Astrid Lindgren vundet?
Astrid Lindgren modtog i løbet af sin forfattertid et hav af forskellige priser, herunder:
- Svenske Dagbladets litteraturpris (1945)
- Nils Holgersson-plaketten (1950)
- Deutscher Jugendliteraturpreis (1956)
- H.C. Andersen-medaljen (1958)
- Expressens Heffaklump (1970)
- Tysk boghandels fredspris (1970)
- Litteraturfrämjandets hæderspris Guldskeppet (1970)
- Svenska Akademiens store pris (1971)
- Litteris et Artibus (1975)
- Svenska Deckarakademins pris för børn- og ungdomskrimier (1977)
- Illis Quorum (1978)
- Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris (1986)
- Tolstojmedaljen (1987)
- Mensaprisen (1997)
- Grammis, juryens hæderspris (2001)
I 1967 blev Astrid Lindgren-prisen desuden indstiftet som en svensk litteraturpris af bogforlaget Rabén & Sjögren med det formål at belønne svenske forfattere af børne- og ungdomslitteratur. Prisen uddeles årligt på Astrid Lindgrens fødselsdag den 14. november.
Foto: Jacob Forsell
Detaljer
Fulde navn:
Astrid Lindgren
Født:
14. november 1907
Død:
28. januar 2002